Георги Кочев

        От с. Брестовец, Свищовско. Баща му е селски бакалин. Учи в Търговската гимназия в Свищов, но поради липсва на средства постъпва във Военното училище. Капитан след Балканските войни, той се жени за Хрисанка Пелтекова от Свищов през 1913 г. В края на 1918 г. е майор.

        Децата му: Бойко-1914, Лиляна, Марко и Елка-1924.

        Пише в Плевенския земеделски вестник Земледелска защита. Член на БЗНС от 1918 г. Съучредител на Плевенския кооперативен синдикат Сноп. Организатор на Плевенската околийска дружба. В началото на май 1923 г. е организирана Оранжева гвардия, Кочев е неин помощник началник в окръга.

        След преврата организира защитата на законното правителство в сектора на Гривица, паралелно с действията на Цоно Матов и Оббов. Арестуван е на 12 юни. Подведени са под съдебна отговорност около 1 700 души от Плевенски окръг. Процесът срещу Кочев започва на 14 октомври, в салона на д-во Съгласие. Съподсъдими са му Стефан Даскалов, Никола Захариев и повече от 350 метежници. Осъден е до живот. Въпреки амнистията от януари 1924 г. той е задържан в затвора и обвинен по други дела. Определена му е много висока парична гаранция, която е събрана, но жена му му пише да си стои в затвора вероятно от страх че ще бъде ликвидиран ако излезе навън. Излиза от затвора в края на 1924 г. След Априлския атентат е арестуван в Свищов, изтезаван и убит на 28.04.1925 г., в местността Стъклен, заедно с Неделчо Георгиев и още двама другари.

        През 1953 г. убийците му са съдени в Свищов.

        Съдбата му е учудващо подобна на съдбата на Цоно Матов-не изкушени от властта, защитават я срещу превратаджиите, осъдени и амнистирани, те не проявяват особено активна политическа дейност. И двамата са ликвидирани след Априлския атентат, което означава че властта е имала подготвени списъци за убиването на свои политически противници при извънредни събития.

●●●

Захарина Лалова: Георги Кочев. Командирът на Гривишкия фронт. С.,1980,148 с. Захарина Лалова: Двамата командири. С., 1983,298 с.

●●●