инж. Мато Коритски

 

ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ЗЕМЕДЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ

 

 

На 20 май ще се състоят първите избори за 18 български депутати в Европейския парламент. Събитието е значимо поради първото наше участие в тази институция и поради очакванията за качеството на нашето участие в нея. Не ще и дума че нашето представителство ще бъде огледален образ на вътрешния ни политически живот и за това е важно каква е позицията на няколкото по-важни земеделски организации.

Един бегъл поглед ще покаже че, общо взето, различните земеделски организации остават на досегашните си позиции-левите земеделци остават при БСП, БЗНС със секретар Георги Пинчев остава при СДС. Те ще бият тъпана на чуждо хоро както винаги до сега са го правили.

Новото е това което става в бившия БЗНС-НС станал Земеделски Народен Съюз и разцепил се веднага на две фракции озаглавени от г-жа Мозер и Стефан Личев.

Г-жа Мозер побърза да се прислони към водаческата партия ГЕРБ с което може би осигурява нещо за себе си, но абсолютно нищо за верните на нея земеделци. Никога не е късно да станеш за резил и вероятно, г-жа Мозер дочака този момент.

Г-н Личев огласи една самостоятелна земеделска листа за участие в Евроизборите. Това се случва за пръв път след злополучните резултати от законодателните избори през 1992 г. когато земеделските листи се провалиха напълно. Така че неговата инициатива е израз на смелост. Може, разбира се, да бъдат оспорвани някои от кандидатите, да бъдат поставяни под съмнение неотдавнашните им политически позиции при образуването на управляващата тройна коалиция-всичко това не може да постави под съмнение искреното им желание да се преброят земеделските гласове и така да се покаже истинското състояние и значимост на земеделското движение. Веднъж този резултат постигнат-значим или скромен-ще се търси начин и възможности за създаване на нова организация или запазването на една от съществуващите организации в която земеделският електорат да участва самостоятелно в политическият ни живот.

Какъвто и да е резултата, важното е, че наново е поставен въпроса за самостоятелното земеделско участие в политиката. Да може да се каже ето, ние сме толкова и толкова, но сме с ясен етикет и без прикритие в мъгляви коалиции. Само когато нашият истински ръст бъде безспорно доказан със самостоятелното си участие в избори ние можем да бъдем привлекателни за евентуални приятели и оценявани сериозно от нашите противници.

Инициативата заслужава подкрепа стига инициаторите да намерят начин за достъп до земеделците от всички хоризонти.

Тя има моята скромна подкрепа-ще гласувам за тях!

Пловдив, 20 април, 2007 г.

●●●