инж. Мато Коритски

 

 

СКАРАНА С ГОДИНИТЕ, СКАРАНА С ИСТОРИЯТА.

 

След проведения конгрес на БЗНС-НС, на 4/5.11.2006 г. г-жа Мозер се разля в медиите със самодоволни, но не до там отговарящи на истината, изказвания.

Вземам за пример нейно интервю във в-к Стандарт от 7 ноември. В него тя заявява:

1)              Считам, че за 16 години носене на такава отговорност са достатъчни.....

Г-жа Мозер е главен секретар на БЗНС-Н.Петков от 1992 г. което прави 14 години, а не 16, както тя твърди.

2)          ...И е време някой друг да поеме щафетата.

Г-жа Мозер е държала на поста си като удавник за сламка и на два пъти се е спасявала с помощта на извънредни конгреси-1996 г. и 2006 г.

3) В БЗНС е имало пост председател, такъв е бил Ал. Стамболийски . След убийството му обаче-от уважение и смирение пред личността му, се взима решение лидерът на партията да е главен секретар...

Г-жа Мозер, въпреки научната титла, е скарана с истината. Известно е, че от ІІ конгрес на БЗС-1900 г.-Янко Забунов е избран за Председател на Постоянния Състав на Централния Управителен Комитет (ЦУК). Димитър Драгиев заема този пост на ІV конгрес-1902 г.- и остава такъв, но вече като Председател на Постоянното Присъствие, все до премахването (по инициатива на Ал. Стамболийски и за намаляване на влиянието на Драгиев) на този пост от Х конгрес 1908 г. Ал. Стамболийски никога не е заемал подобна длъжност! Бил е подпредседател на ПП 1904, 1905, 1906 и 1907 г.

4)    се взема решение лидерът на партията да е главен секретар.

Пост Главен секретар е създаден от Националната конференция на БЗНС състояла се 14/15.10.1944 г. Първият титуляр е д-р Г.М.Димитров, баща на тази земеделка. От следващите главни секретари има съвсем малко които да са я заслужавали.

Обидно е за читателите да понасят подобни неточности и фантастични обяснения и то от политик дошъл от Запада. И то с претенции!

●●●