Коста Янчев (1881-09.05.1925)

 

 

 

 

Е роден в с. Юсезлер (Сталево), Хасковско, в крайно бедно семейство с пет деца. Майка му се казва Недялка. Баща му е терзия. Завършва прогимназия в Хасково.

Развива оживена земеделска дейност в околните села. Войник в десети пехотен родопски полк. Много близък другар е на Ангел Грозков и на Петър Янев. Избран е в ръководството на околийската земеделска дружба 1910 г. Избран за кмет на с. Синиджиково , той не участва в Балканската война.

Околийски управител на Хасково 1920 г. до избирането му за депутат в ХХ ОНС-1923 г.

След преврата е арестуван и освободен под гаранция. Единофронтовец, той подкрепя партизанската чета Хр. Ботев за което е арестуван. На 04.07.1924 г. е обвинен за участие в Търновските събития през 1922 г. за което е амнистиран. След Априлския атентат е арестуван и с още трима земеделци са убити на 09.05.1925 г.

Синът му е виден комунист и партизански генерал, лишен от звание и от пенсия още през педесеттях години и все до падането на Тодор Живков.

Внукът му, също Коста Янчев, е главен секретар на Токуда банк (2007 г.) и е активен представител на казионния БЗНС през началните години на демократичните промени в страната.

Поколението на Коста Янчев е образцов пример за връзката земеделец единофронтовец-комунист която не е толкова рядка в земеделското движение. Това ни най-малко не ощетява личността му на непоколебим земеделец-прицел на белия терор след Априлския атентат.

▲▲▲

 

Керан Керанов: Коста Янчев. Биогр.оч. С.,1984,96 с.

▲▲▲